Het aandeel BinckBank ging maandag onderuit op een zwak gestemde beurs.
De aandelenbeurs in Amsterdam is maandagochtend lager geopend. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen met verliezen. Tegenvallende handelscijfers uit China drukten het sentiment. Op Beursplein 5 ging BinckBank onderuit na publicatie van de jaarcijfers en nieuwe doelstellingen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,4 procent lager op 448,22 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 670,32 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1,6 procent in.
Industrie produceert minder in december
De Nederlandse industriële productie is in december met 2,8 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. In november steeg de productie nog met een bijgestelde 0,2 procent.
De productiedaling komt vooral voor rekening van de chemische industrie. Daar kromp de productie met 11 procent. Ook de machine-, metaalproducten- en aardolieproductenindustrie produceerden minder. Deze sectoren zijn goed voor bijna 70 procent van de industriële productie.
Bij de elektrische apparatenindustrie steeg de productie juist met ruim 11 procent. De transportmiddelen- en de farmaceutische industrie produceerden respectievelijk bijna 7 en 5 procent meer. De productie van de voedingsmiddelenindustrie ging eveneens omhoog.
Vastgoedfondsen lager in AEX
Grootste dalers in de AEX waren de vastgoedbedrijven Klépierre en Unibail-Rodamco met een verlies van 2,5 procent. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van 1,6 procent.
In de MidKap stond BinckBank onderaan met een min van 7 procent. De internetbroker voorziet een tragere groei in vermogensbeheer als gevolg van de tegenvallende resultaten bij het onderdeel Alex Vermogensbeheer in het afgelopen jaar.
Vermogensbeheer Binck draait zwak
BinckBank heeft het doel om het beheerd vermogen te laten groeien tot 3,5 miljard euro met drie jaar verschoven naar 2018. Die vertraging hangt volgens het bedrijf samen met tegenvallende resultaten bij Alex in het afgelopen jaar. Het beheerd vermogen bij BinckBank zakte in 2014 met 9 procent naar 1,95 miljard euro.
Analist Cor Kluis van Rabobank uitte zijn teleurstelling over het uitblijven een nieuw aandeleninkoopprogramma, dat hij op 25 miljoen euro had ingeschat. Binck besloot echter terug te komen op de eerdere belofte dat overtollig kapitaal boven de grens van 200 miljoen euro aan aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dat besluit hangt samen met de nieuwe prognoses voor de groei bij Alex Vermogensbeheer, die veel voorzichtiger zijn dan de vorige.
Operationeel liepen de zaken wel goed bij Binck, aldus de analist. De operationele winst was beter dan verwacht, door een hoge activiteit van klanten in Nederland. Kluis wees erop dat de brokeractiviteiten nog altijd veruit het belangrijkste onderdeel van Binck vormen. Alex vormt minder dan 10 procent van het bedrijf.
KBC Securities bestempelde de operationele activiteiten maandag ook als tegenvallend. De aangepaste nettowinst van 12,7 miljoen euro was volgens analist Matthias De Wit weliswaar beter dan verwacht, maar dat kwam volgens hem door een eenmalige belastingmeevaller.
Rabo hanteert een koopadvies voor het aandeel BinckBank, dat bij KBC op accumulate staat. Analisten van Kepler Cheuvreux verlaagden hun advies maandag van buy naar hold.
Air France-KLM: lagere inkomsten
Air France-KLM zakte ruim 2 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in januari iets meer passagiers dan een jaar eerder, maar zag de inkomsten daarvan opnieuw licht dalen.
Het passagiersvervoer steeg met 0,5 procent naar 5,7 miljoen reizigers. De naar gevlogen kilometers omgerekende omzet zakte met 0,5 procent, terwijl de capaciteit met 0,6 procent werd uitgebreid. De vliegtuigen waren daardoor gemiddeld voor 82,3 procent bezet, waarmee de bezettingsgraad bijna 1 procentpunt minder was dan een jaar eerder.
Onderdeel Transavia boekte wel opnieuw een stevige groei. De vraag nam daar met 8 procent toe, terwijl de capaciteit met 5 procent groeide. Bij de budgetmaatschappij, die de komende jaren een steeds grotere rol moet krijgen binnen de luchtvaartgroep, was gemiddeld 83,9 procent van de stoelen aan boord gevuld. Dat is een verbetering van 2,5 procentpunt vergeleken met januari 2014.
Bols voelt Russische crisis
Op de lokale markt daalde Lucas Bols 0,3 procent. De jenever- en likeurproducent, die vorige week terugkeerde naar de beurs, heeft zijn omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar licht zien dalen. Het moederbedrijf van merken als Bols en Bokma had vorig kwartaal last van de crisis in Rusland en zag de omzet in dat land dalen.
De omzetdaling werd door het bedrijf, dat sinds vorige week een beursnotering in Amsterdam heeft, onder meer toegeschreven aan wisselkoerseffecten. De brutomarge verbeterde. De omzet stabiliseerde in Europa en Noord-Amerika, terwijl de groei in Japan en China doorzette.
Het moederbedrijf van merken als Bols en Bokma had vorig kwartaal last van de crisis in Rusland en zag de omzet in dat land dalen. Daar stonden verbeteringen in het Caribisch gebied en Afrika tegenover.
Bols maakte verder bekend dat Marina Wyatt is opgenomen in de raad van commissarissen. Wyatt is de financieel directeur van navigatiedienstverlener TomTom.
Euro en olieprijs vlak
In Parijs verloor Areva 1,7 procent. Volgens de Franse krant Le Journal du Dimanche heeft de grootste producent van kernenergie ter wereld in 2014 waarschijnlijk een verlies geleden van meer dan 3 miljard euro.
De euro was 1,1352 dollar waard, tegen 1,1346 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 51,72 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 57,40 dollar per vat.
Zwitserse rente verder omlaag
De Zwitserse centrale bank heeft ruimte om de depositorente verder te verlagen om de ,,duidelijke overwaardering'' van de frank te bestrijden. Dat zei president Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) maandag in een interview met radiostation SRF.
De SNB verlaagde de rente op 15 januari tot min 0,75 procent en liet daarnaast de koppeling van de frank aan de euro los. ,,Uiteraard zit er een limiet aan een negatieve rente, de vraag is waar die ligt. Bij het huidige niveau in ieder geval nog niet'', aldus Jordan.
In 2011 kwam de SNB met het plan om de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden, maar dat doel werd vorige maand losgelaten. In januari steeg de frank daardoor 16 procent in waarde ten opzichte van de euro en met 8 procent ten opzichte van de dollar. Verwacht wordt dat deze ontwikkeling de economische groei in het Alpenland drukt. De meeste recente prognose van de SNB, uit december, is een groei van 2 procent in 2015. Volgens Jordan is nog niet te zeggen hoe sterk de groei afneemt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl